TECHNOLOGICAL PROSPECTION OF COCOA SOAP PATENTS

Valdir Silva da Conceição, Cleriston Carlos de Matos, Marina de Almeida Santos, Dayana Ferraz Silva, Marcelo Santana Silva, Angela Machado Rocha

Resumo


The cacao tree is a perennial planto f the tropics and Brazil has beeen cultivating it since the colonial period, making it na importante product for the national and local economy. The products and by-products from its fruit are used in various industrial branches such as food, hygienic, among others. Soap is a product mainly aimed at sanitizing people. The objective of this work is to make a technological prospection on the use of cocoa as one of the componentes um the manufacture of soap the methodology used was the use of the patente Search tool Espacenet, in addition to the bibliographic review through international and national scientific websites, books, scientific articles, and course completion Papers. Growth was noticed from 2014 onwards, reaching its peak in 2021, with industries in the field of hygiene, beauty, and personal cleaning as the largest depositors. The United State of America was the most used market to protect the invention, despite not being a major producer of cocoa. They also lead in the number of inventors and patente holders. Brazil, despite being the sixth largest producer of cocoa, does not have a great relevance in relation to inventors and paten holders.


Palavras-chave


Beauty; Hygiene and Cleanlinesss; Innovation.

Texto completo:

PDF

Referências


ALMEIDA, N. A. S.; RODAS, S. E. R.; MARQUES, W. M. R. Investimento em pesquisa e inovação tecnológica: um estudo de caso para o Brasil. Estudo & Debate, v. 27, n. 1, p. 7-28, Lajeado, 2020

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Segurança do paciente em serviços de saúde, limpeza e desinfecção de superfícies. Brasília: Anvisa, 2010. Disponível em: https://bit.ly/306s9uw. Acesso em: 8 mai. 2024.

Brasil é o 5º maior produtor de cacau com 90% de exportação. Disponível em: https://www.agrolink.com.br/noticias/brasil-e-o-5--maior-produtor-de-cacau-com-90--de-exportacao_217090.html. Acesso em: 8 mai. 2024.

Cooperative Patent Classification – CPC, 2020. Disponível em: https://bit.ly/3fw3HZR. Acesso em: 8 mai. 2024.

DEPINÉ, A.; TEIXEIRA, C. S. (Org.). Habitats de inovação: conceito e prática. São Paulo: Perse. 2018.

GIGLIO, R. V.; PATTI, A. M.; CICERO, A. F. G.; LIPPI, G.; RIZZO, M.; TOTH, P. P.; BANACH, M. Polyphenols: potential use in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. Current Pharmaceutical Design. v. 24, n. 2, p. 239-258, 5 abr. 2018. DOI:. 10.2174/1381612824666180130112652.

GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. 6. ed. São Paulo, Atlas, 2017.

HAJIGHASEMI, A.; OGHAZI, P.; ALIYARI, S.; PASHKEVICH, N. The impact of welfare state systems on innovation performance and competitiveness: European country clusters. Journal of Innovation & Knowledge, v. 7, n. 4, p. 100236, 2022.

ISENMANN, A. F. Princípios químicos em produtos cosméticos e sanitários. 2018. Disponível em: https://bit.ly/38Ufy1m. Acesso em: 4 mai. 2024.

KANG H, LEE CH, KIM JR, KWON JY, SON MJ, KIM JE, LEE KW. Theobroma cacao extract attenuates the development of Dermatophagoides farinae-induced atopic dermatitis-like symptoms in NC/Nga mice. Food Chem. v. 216, p. 19-26, 1 fev. 2017. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.07.141. Epub 2016 Jul 27. PMID: 27596387.

KUPFER, D. TIGRE, P. B. Modelo SENAI de prospecção: documento metodológico. In: Organization Internacional del Trabajo. CINTERFOR Papeles de la Oficina Técnica n. 14, Montevideo, 2004.

LINK, A. N.; OLIVER, Z. T. Technology transfer and us public sector innovation. Massachusetts: Edward Elgar Publishing limited, 2020.

MAXWELL, C. Os 10 principais países produtores de cacau. Disponível em: https://pt.ripleybelieves.com/top-10-cocoa-producing-countries-604. Acesso em: 8 mai. 2024.

REI, J.D.; MEDEIROS, F. Chocolate e os benefícios cardiovasculares. Revista do Hospital Universitário Pedro Ernesto, UER. Vol. 10 , N. 3, 2011.

RIBAS, H. O.; GONÇALVES, D. S.; MAZUR, C. E. Benefícios funcionais do cacau (Theobroma cacao) e seus derivados. Visão Acadêmica, v. 19, n. 4, 2018.

RIBEIRO, N. M. (Org.). Prospecção tecnológica [Recurso eletrônico on-line]. Salvador, BA: IFBA, 2018.

RUSSO, S. L.; BORTOLI, R.; TATUM, C. T. S.; SANTOS, J. A. B. (Org.). Propriedade Intelectual: um guia em forma de questões. Aracaju: Associação de Propriedade Intelectual, 2016. Disponível em: https://bit.ly/3gZhXuE. Acesso em: 17 mai. 2024.

SALEEM, M.; ALI, M.; SAEED, A. Preparation of soap and detergents with potential use of biochemical methods. In: Recent Advances in Industrial Biochemistry. Cham: Springer International Publishing, 2024. p. 433-446.

SANTOS, W. P. C. (Org.). Propriedade intelectual [Recurso eletrônico on-line]. Salvador, BA: IFBA, 2018.

SANTOS, M. Por uma globalização: do pensamento único à consciência universal. 10 ed. Rio de Janeiro: Record, 2003.

WALZBURIECH, D. Conheça os maiores produtores de cacau do mundo. 29/01/2024. https://globorural.globo.com/agricultura/noticia/2024/01/conheca-os-8-maiores-produtores-de-cacau-do-mundo.ghtml. Acesso em: 17 mai. 2024.


Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Direitos autorais 2024 Revista INGI - Indicação Geográfica e Inovação

Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada sob uma licença Creative Commons Atribuição - Não comercial - Compartilhar igual 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons
Revista INGI - Indicação Geográfica e Inovação. A Revista INGI está licenciada com a Licença Creative Commons - Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional

ISSN: 2594-8288

qualis B3

Com DOI por artigo.

Esta Revista é uma publicação da Associação Acadêmica de Propriedade Intelectual - API - www.api.org.br 

A REVISTA INGI está cadastrada nos sistemas: