PLANALTO DA CONQUISTA COFFEE ROUTE: THE CULTURE OF SPECIALTY COFFEES AND LANDSCAPE CONNECTING VITÓRIA DA CONQUISTA TO BARRA DO CHOÇA IN BAHIA
Resumo
The Coffee Route allows exploration of the country's history, culture, and coffee production, offering an enriching experience. In this context, the Planalto da Conquista in the state of Bahia stands out for the prominence and quality of its coffee production. Victória da Conquista, the third-largest city in Bahia, serves as the gateway to Chapada Diamantina through its airport, while Barra do Choça is the main municipality producing specialty coffees in the region. This study aims to analyze the potential of connecting these two cities through the Special Coffee Route as a strategy to strengthen the coffee agribusiness, making it even more recognized and sustainable. Field research was conducted in four specialty coffee plantations, observing rural landscaping and the history of each property. The methodology for delineating the Coffee Route was developed in a travel model from Victória da Conquista to Barra do Choça, with stops for tasting and appreciating the landscape. The results indicate that the attractive landscaping, the coffee cultivation history shared by producers, and the close proximity to the entire production process from seed to cup can provide visitors with a unique experience. The coffee route is feasible, and the route's length has enough content to be divided into two days of visits. In addition to learning about the production process, visitors can taste the specialty coffee at its origin, accompanied by local agribusiness products.
Palavras-chave
Texto completo:
PDFReferências
ARGOLLO FERRÃO, A. M. Arquitetura do café. Campinas: Editora da Unicamp; São Paulo: Imprensa Oficial do Estado de São Paulo, 2004.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DO CAFÉ (ABIC). Recomendações técnicas e categorias de qualidade do café. Rio de Janeiro, 2023.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE CAFÉS ESPECIAIS (BSCA). Cup Tasters, 2023.
BACELAR, A. C. B. et al. Análise do potencial de indicação geográfica (IG) para o Café de Vitória da Conquista/Ba. Revista INGI, v. 4, p. 875-888, 2020.
BRASIL. EstatÃsticas econômicas da agricultura e pecuária. Instituto Brasileiro de Geografia e EstatÃstica (IBGE), 2023.
BRASIL Panorama das Cidades. Instituto Brasileiro de Geografia e EstatÃstica (IBGE), 2022.
CARVALHO, D. M; et all (organizadores). Abordagens sobre o desenvolvimento rural: as experiências em Sergipe e no Planalto da Conquista/BA. São Cristóvão: Editora UFS, 2015.
CONEXÃO CAFÉS DA BAHIA, 2023. https://www.even3.com.br/conexao-cafes-da-bahia/
COOPERBAC. Cooperativa Mista dos Cafeicultores de Barra do Choça e região LTDA, 2023.
CORDEIRO, C. A. M; BARRETO, N. S. E ( (Organizadores). Ciência e tecnologia de alimentos: o avanço da ciência no Brasil: Volume 4 / Guarujá-SP: CientÃfica Digital, 2023. DisponÃvel em:
https://www.editoracientifica.com.br/books/livro-ciencia-e-tecnologia-de-alimentos-o-avanco-da-ciencia-no-brasil-volume-4
DE OLIVEIRA SILVA, MaÃra Ferraz; BENAVIDES, Zina Angélica Cáceres; DA DE OLIVEIRA, Nome Josmária Lima Ribeiro; CARLOS, Sidney Lino de Oliveira José; DE JESUS, Santos. Análise de fatores mercadológicos para a formação de preço do café especial. 2004.
FERRAZ, Ana EmÃlia. O urbano em construção: Vitória da Conquista – um retrato de duas décadas. Vitória da Conquista: Edições UESB, 2001.
MATOS Brenda. Fotografia e direção de arte, especialista em café. @brendafmatos, 2023.
NETO, C. D. et al. Indicação geográfica do Planalto de Vitória da Conquista, denominação de origem para o café. Revista Extensão & Cidadania, Vitória da Conquista: Edições UESB, v. 4, n. 7, p. 103-114, 2017.
NOVA, Leda. Café, a saga de um herói. Arte e Café! Do Planalto de Vitória da Conquista para o Mundo. Ilustração Valéria Vidigal. Salvador: Contexto e Arte Editorial Ltda, 2010.
OLIVEIRA, A. N. Cultura Cafeeira no Norte do Paraná e suas Marcas nas Paisagens: potencialidades para o turismo. GEOGRAFIA (Londrina), 29(2), 29–49. 2020. https://doi.org/10.5433/2447-1747.2020v29n2p29.
RESERVA DO VALE. Café especial, 2023. https://reservadovale.com.br/
RIBEIRO, S. R. P.; LIMA, F. A. X.; LOIOLA, M. I. B. O café sombreado da Serra de Baturité, Ceará, nordeste do Brasil: gestão ambiental, sustentabilidade e impactos ecosocioeconômicos. Turismo, Visão e Ação, v25, n3, p482-504. 2023. https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/19326.
SANTANA, A. A. A inserção da cafeicultura no Planalto da Conquista - Bahia: transformações sociais e econômicas da região. GEOFRONTER, 2023. DisponÃvel em: https://periodicosonline.uems.br/index.php/GEOF/article/view/7689
SANTOS, H. D. D., & BOFFO, E. F. (2021). CARACTERIZAÇÃO DO PERFIL METABÓLICO DOS CAFÉS DA CHAPADA DIAMANTINA/BAHIA. Cadernos Macambira, 4(2), 166–168. http://revista.lapprudes.net/index.php/CM/article/view/396
Secretaria da agricultura, pecuária, irrigação, reforma agrária, pesca e aquicultura (SEAGRI) Cooperativas pertencentes ao catálogo de produtos da agricultura familiar. Bahia, 2023.
TAVARES, B. C.; OLIEIRA, A. N.; MINASI, S. M.; PAGNUSSAT, E. C. O Panorama do Turismo Associado à Produção de Cafés no Brasil. Revista Turismo em Análise – RTA, v. 32, n. 3, p. 458-475. 2021. http://dx.doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v32i3p458-475.
TORRES, Olivier. The wine wars: the Mondavi affair, globalization and “terroirâ€. PALGRAVE MACMILLAN, Nova Iorque, 2006.
Apontamentos
- Não há apontamentos.
Direitos autorais 2024 Revista INGI - Indicação Geográfica e Inovação
Esta obra está licenciada sob uma licença Creative Commons Atribuição - Não comercial - Compartilhar igual 4.0 Internacional.
Revista INGI - Indicação Geográ¡fica e Inovação. A Revista INGI está licenciada com a Licença Creative Commons - Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional
ISSN:Â 2594-8288
qualis B3
Com DOI por artigo.
Esta Revista é uma publicação da Associação Acadêmica de Propriedade Intelectual - API - www.api.org.brÂ
A REVISTA INGI está cadastrada nos sistemas:
Â