PROSPECTIVE STUDY OF PRODUCTS AND PROCESSES BASED ON CARBOHYDRATE HYDROLYSIS

Francisco Diego da Silva Chagas, Francisca Cristiane Nogueira, Aura Lucia Chacón Parra, Ana Lúcia Ponte Freitas

Resumo


Carbohydrates are complex macromolecules, essential for life and present in all living organisms. They are the most abundant organic molecules in nature and can be present from the simplest forms, monosaccharides, and oligosaccharides, to the most complex forms, polysaccharides. The hydrolysis of these polymers is a technique used for many years to generate products that are used in the food, cosmetics, and biofuels industry. The objective was to carry out a prospective study on carbohydrate hydrolysis to ascertain the number of process and product patents in the database by the Instituto Nacional de Propriedade Industrial (INPI) and the European Patent Office (EPO). It was observed that the INPI has fewer patent filings (5) than EPO (209). Also, the country with the highest number of patents filed on carbohydrate hydrolysis was China (42), and the areas with the highest number of deposits were the “Chemistry and Metallurgy” and “Agriculture”, with patent filings initiated in 1930 with a peak of production in the last decade. Therefore, the technological prospecting of patents in the area of carbohydrate hydrolysis has been growing over the years because of the increase in the use of simple carbohydrates by society.

Palavras-chave


Carbohydrates; Hydrolysis; Patents.

Texto completo:

PDF

Referências


ÁVILA-FERNÁNDEZ, Á.; GALICIA-LAGUNAS, N.; RODRÍGUEZ-ALEGRÍA, M. E.; OLVERA, C.; LÓPEZ-MUNGUÍA, A. Production of functional oligosaccharides through limited acid hydrolysis of agave fructans. Food Chemistry, v. 129, n. 2, p. 380-386, 2011.

BEMILLER, J. N. Carbohydrate chemistry for food scientists. 3. Ed. United Kingdom. Elsevier, 2018. 427p.

COCKBURN, L.; LONG, G. The importance of patents to innovation: updated cross-industry comparisons with biopharmaceuticals. Expert opinion on therapeutic patents, v. 25, n. 7, p. 739-742, 2015.

FERREIRA, V. F.; ROCHA, D. R.; SILVA, F.C. Potencialidades e oportunidades na química da sacarose e outros açúcares. Química Nova, v. 32, n. 3, p. 623-638, 2009.

HERRERA-RUALES, F. C.; ARIAS-ZABALA, M. Bioethanol production by fermentation of hemicellulosic hydrolysates of african palm residues using an adapted strain of Scheffersomyces stipitis. Dyna, v. 81, n. 185, p. 204-210, 2014.

KARKAŞ, T.; ÖNAL, S. Characteristics of invertase partitioned in poly (ethylene glycol)/magnesium sulfate aqueous two-phase system. Biochemical Engineering Journal, v. 60, p. 142-150, 2012.

NELSON, D. L.; COX, M. M. Princípios de bioquímica de Lehninger. 7. ed. Porto Alegre. Artmed, 2019. 1272 p.

PALME, A.; THELIANDER, H.; BRELID, H. Acid hydrolysis of cellulosic fibres: comparison of bleached kraft pulp, dissolving pulps and cotton textile cellulose. Carbohydrate polymers, v. 136, p. 1281-1287, 2016.

QUINTELLA, V. M.; QUINTELLA, C. M.; JUNIOR, A. F. A. S.; FONTES, C. D. O. H. Estudo Prospectivo Exploratório das Patentes de Métodos de Aprendizagem de Máquina Aplicados ao Mercado Financeiro. Cadernos de Prospecção, v. 12, n. 1, p. 113, 2019.

SANTOS, R. B.; HART, P; JAMEEL, H.; CHANG, H. M. Wood based lignin reactions important to the biorefinery and pulp and paper industries. BioResources, v. 8, n. 1, p. 1456-1477, 2013.

SCARTASSINI, V. B.; DE MOURA, A. M. M. Relação entre produção de artigos e patentes da Universidade Federal do Rio Grande do Sul e o financiamento de pesquisa, Revista Ibero-Americana de Ciência da Informação, v.13, p. 915-935, 2020.

SILVA, R. O.; FREITAS FILHO, J. R.; FREITAS, J. C. R. D-Glicose, uma Biomolécula Fascinante: História, Propriedades, Produção e Aplicação. Rev Virt Quim, v. 10, p. 875-91, 2018.

TUNDE, A. A. Production of Glucose from Hydrolysis of Potato Starch. World Scientific News, v. 145, p. 128-143, 2020.

UPTON, B. M.; KASKO, A. M. Strategies for the conversion of lignin to high-value polymeric materials: review and perspective. Chemical reviews, v. 116, n. 4, p. 2275-2306, 2016.


Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Direitos autorais 2021 Revista INGI - Indicação Geográfica e Inovação

Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada sob uma licença Creative Commons Atribuição - Não comercial - Compartilhar igual 4.0 Internacional.

Licença Creative Commons
Revista INGI - Indicação Geográfica e Inovação. A Revista INGI está licenciada com a Licença Creative Commons - Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional

ISSN: 2594-8288

qualis B3

Com DOI por artigo.

Esta Revista é uma publicação da Associação Acadêmica de Propriedade Intelectual - API - www.api.org.br 

A REVISTA INGI está cadastrada nos sistemas: